1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Swiss Re: furtunile convective severe au reprezentat ~70% din daunele asigurate la nivel mondial in prima jumatate a anului 2023

Furtunile convective severe - furtuni asociate cu tunete, fulgere, ploi abundente, grindin a, v ant puternic si schimb ari bruste de temperatur a - au cauzat daune de 35 de miliarde USD, aproape 70% din totalul daunelor asigurate la nivel mondial in S1 2023. Aceasta inseamn a c a daunele asigurate sunt aproape de dou a ori mai mari, intr-un semestru, ca media anual a a ultimilor zece ani (18,4 miliarde USD), a spus Swiss Re intr-un articol recent.

"Cu furtuni puternice ca principal factor care a condus la cresterea pierderilor asigurate peste medie in S1 2023, acest pericol secundar devine unul dintre principalii factori care determina dimensiunea daunelor asigurate la nivel mondial. Pierderile peste medie reafirm a o tendint a de crestere anual a de 5 - 7% a valorii pierderilor asigurate, sub impactul incalzirii climei, dar mai ales al cresterii rapide a valorii activelor economice in mediile urbanizate, la nivel global. Ciclonul si inundatiile din Noua Zeeland a din T1 2023 sunt m arturii ale nivelului crescut de risc pentru marile centre urbane de ast azi, modele care continu a tendintele observate in 2021 in inundatiile din Germania si in 2022 in Australia si Africa de Sud", a declarat Martin Bertogg, seful Catastrophe Perils la Swiss Re.

Efectele schimb arilor climatice sunt evidente in fenomenele meteorologice extreme din ce in ce mai dese. Jer?me Jean Haegeli, economist-sef al grupului Swiss Re, a declarat: "Efectele schimb arilor climatice pot fi deja observate in producerea anumitor riscuri precum valuri de c aldur a, secet a, inundatii si precipitatii extreme. Pe l ang a impactul schimb arilor climatice, planificarea utiliz arii terenurilor in zonele de coast a si riverane mai expuse, precum si extinderea urban a catre zone salbatice genereaz a o combinatie greu de schimbat intre expunerea mai mare si un mediu mai riscant. Trebuie luate m asuri de protectie pentru ca produsele de asigurare s a r am an a accesibile pentru astfel de propriet ati cu risc ridicat. Este timpul s a investeasc a in mai mult in masuri de adaptare la clim a".

In prima jum atate a anului 2023, pierderile economice totale in urma catastrofelor naturale s-au ridicat la 120 miliarde USD, comparativ cu 123 miliarde USD in perioada anului precedent, cu 46% peste media pe zece ani.