1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Tu stii cum ar trebui sa arate CV-ul tau? Sfaturi de la specialistii HR din asigurari

Pentru toti specialistii din piata de asigurari care se afla in cautarea unui nou loc de munca sau care de abia acum isi incep cariera, CV-ul reprezinta, cu siguranta, un element esential pentru obtinerea unui interviu de angajare. Ce ar trebui sa includa sau sa nu includa, acest document? Cate pagini ar trebui sa aiba acesta? Specialistii HR din asigurari au raspuns intrebarilor 1asig.ro, venind cu o serie de recomandari in ceea ce priveste CV-ul "ideal".

Ce ar trebui sa contina un CV?

"Atunci cand aplica pentru ocuparea unui loc intr-o companie, candidatii trebuie sa ia in considerare faptul ca primul contact pe care il au cu viitorul angajator este chiar prin intermediul CV-ului", a atras atentia Rodica VISAN, HR Manager, CertAsig. Prin urmare, "este important ca acesta din urma sa cuprinda atat ideile care ii vor atrage atentia angajatorului, cat si informatii relevante, bine structurate, care redau parcursul profesional si care scot in evidenta competentele si abilitatile".

In acest context, subliniaza Rodica VISAN, "este esential ca orice CV sa contina datele personale (numar de telefon, domiciliu, adresa de mail sau data nasterii). In privinta adresei de e-mail, este indicat sa se foloseasca o adresa formata din nume si prenume, pe care candidatul o acceseaza frecvent. De cele mai multe ori, obiectivul profesional este optional, dar completarea acestuia ofera plus valoare aplicatiei. Ca recomandare, candidatii pot prezenta o fraza scurta ce reflecta planurile profesionale si directia pe care si-o doresc in cariera".

Si Marta ROSU, Recruitment and Development Manager la NN Asigurari de Viata, mentioneaza ca, dincolo de faptul ca un CV trebuie "sa puna foarte bine in valoare expertiza profesionala relevanta a candidatului si calificarile obtinute pe parcursul carierei - mai ales atunci cand e vorba de pozitii care necesita expertiza specializata, cum sunt cele din IT sau financiar -, dar si experienta si traseul profesional", mentionarea unui obiectiv poate reprezenta un avantaj. "Este util sa fie formulat un obiectiv specific de cariera sau unul corelat cu pozitia pentru care candidatul aplica, astfel incat motivatia lui sa poata fi identificata de la bun inceput. De altfel, intreg CV-ul poate fi adaptat si personalizat in functie de job-ul si de compania catre care este trimis, astfel incat sa evidentieze atuurile candidatului si valoarea pe care o poate aduce angajatorului din pozitia respectiva, cu ajutorul expertizei si experientei acumulate anterior", a subliniat Marta ROSU.

Personalizarea CV-ului candidatului in functie de job-ul la care aplica acesta reprezinta un aspect important, reamintesc specialistii HR din cadrul GROUPAMA, care le recomanda aplicantilor "sa includa si o scurta descriere personala si motivatia pentru care aplica la job-ul respectiv [alaturi de CV]. [Acest aspect] stimuleaza candidatul sa actualizeze CV-ul in functie de particularitatile postului pentru care aplica, iar in cadrul acestui proces candidatul deja se familiarizeaza cu o parte din asteptarile pe care le are compania."

De ce ar mai trebui sa tina cont candidatii in completarea CV-ului? Faptul ca "experienta in voluntariat si implicarea in proiecte din afara mediului de lucru sunt elemente care pot reprezentat diferentierea intre candidati, asa ca mentionarea si explicarea lor poate reprezenta un avantaj pentru candidati. La capitolul soft skills este foarte importanta nu doar mentionarea acestora, dar si argumentarea si exemplificarea", au precizat reprezentantii HR ai GROUPAMA Asigurari.

De asemenea, ar fi recomandat ca "CV-ul sa contina si o sectiune de realizari la fiecare post relevant", dupa cum mentioneaza Daniela ANTON, Specialist Resurse Umane, Signal Iduna. Si, nu in ultimul rand, "includerea detaliata a studiilor urmate reprezinta un avantaj. Mai mult, candidatii pot oferi detalii despre lucrarile de absolvire, stagii de internship sau burse in strainatate sau despre rezultatele obtinute in urma unor programe academice. De asemenea, informatiile despre participarea la cursuri, nivelul limbilor straine sau al competentelor tehnologice nu ar trebui sa lipseasca. Este bine sa fie incluse doar limbile straine cunoscute si nivelul real al candidatului pentru a nu crea asteptari false", a adaugat Rodica VISAN.

De altfel, dincolo de continutul efectiv, "un lucru extrem de important (care de altfel, poate fi verificat de catre specialistii in resurse umane) este ca informatiile prezentate intr-un CV sa reflecte doar adevarul", atrage atentia Anita DOBRE, Sef Departament Recrutare si Dezvoltare, OMNIASIG VIG.

Ce NU ar trebui sa contina un CV

Candidatii care isi actualizeaza sau isi construiesc CV-ul trebuie sa fie, insa atenti, nu doar la informatiile pe care trebuie sa le includa in acesta, ci si la detaliile pe care ar fi indicat sa le evite sau chiar sa le omita integral. Experiente profesionale mult prea vechi, date personale de anumita natura si chiar abrevierile pot reprezenta o problema, atrag atentia specialistii in HR.

Astfel, "este recomandat ca in CV sa nu fie incluse informatii prea vechi sau irelevante pentru nivelul de cariera al candidatului. De exemplu, un senior nu ar fi recomandat sa aiba incluse in CV job-uri pe care le-a avut in facultate. De asemenea, incarcarea sectiunilor in care sunt mentionate responsabilitatile cu foarte multe detalii generale (respectarea procedurilor, atributii generale) nu este o practica recomandata. Mai mult, este foarte important ca un CV sau o scrisoare de intentie sa nu includa informatii false sau opinii personale pe subiecte politice, sociale, religioase", explica Elena IONESCU.

Din punctul de vedere al stilului, "greselile de scriere, cele gramaticale sau de punctuatie, informatiile repetitive, portiuni mari de text neorganizate si nestructurate, un limbaj informal si o adresa de e-mail neprofesionista" nu trebuie sa se regaseasca in CV, "toate conducand la descurajarea interesul profesionistilor din HR pentru candidatii respectivi", precizeaza, la randul lor reprezentantii HR ai GROUPAMA Asigurari.

Un alt element care poate crea confuzie este reprezentat de diverse abrevieri folosite exagerat, atrage atentia Pia SIMIONESCU, Director Resurse Umane, GOTHAER Asigurari Reasigurari. Astfel, candidatii "trebuie sa aiba in vedere ca abrevierile folosite in mod exagerat pot fi ininteligibile pentru cei ce citesc CV-urile, sau ca un 'job title' nu spune mare lucru, deoarece in fiecare companie este posibil ca in spatele unei titulaturi sa stea seturi complet diferite de responsabilitati sau competente. De exemplu, in asigurari, a scrie 'Inspector subscriere asigurari generale' fara a enumera liniile de asigurari pe care candidatul a facut subscriere, segmentele de clienti deserviti, fara a detalia limitele de competente, inseamna reducerea semnificativa a interesului cititorilor si targetarea mult mai vaga cu privire la anumite oportunitati de recrutare. CV-ul conceput structurat, concis si la obiect reprezinta un avantaj." 

De asemenea, reaminteste Rodica VISAN, "daca optati pentru inserarea unei fotografii, luati in considerare ca aceasta sa fie decenta, de actualitate si de calitate, (...) nu includeti date personale precum starea civila, inaltimea, greutatea, religia sau aspiratiile politice si nu mentionati asteptarile salariale sau motivele incetarii altor contracte de munca".

Este CV-ul de 1 pagina un mit?

Dimensiunile unui CV au reprezentat intotdeauna un subiect de dezbatere deocarece "nu exista o lungime optima de CV" sau o "reteta clasica", dupa cum precizeaza Daniela ANTON si specialistii HR ai GROUPAMA Asigurari, insa majoritatea recrutorilor sunt de acord ca o medie de 2-3 pagini reprezinta o solutie potrivita pentru majoritatea cazurilor.

"In general, recruiter-ii se uita preponderent la modul in care a fost structurata si detaliata informatia, si mai putin la numarul maxim de pagini. Desigur, este de inteles ca un CV prea lung nu este eficient, astfel ca un maxim de trei pagini ar fi in general recomandat, in functie de informatiile incluse si in functie de nivelul de senioritate al candidatului", explica Elena IONESCU.

Ideea este sustinuta si de Anita DOBRE, care precizeaza: "Din perspectiva 'numarului de pagini', se recomanda ca CV-ul sa nu depaseasca maxim de 3 pagini. Daca un candidat are experienta mai putina sau deloc, CV-ul nu va avea mai mult de 1 pagina insa in cazul unei persoane care detine o experienta de peste 15 ani, atunci CV-ul poate avea 2 sau maxim 3 pagini. Un CV nu trebuie confundat cu fisa postului".

Si, desi este bine ca toate detaliile sa fie cat mai succinte, permitand recrutorilor sa extraga "usor esentialul in etapa de selectie a candidatilor pe baza CV-ului, mai ales cand avem de analizat zeci de CV-uri pentru o singura pozitie", "e recomandat ca informatia sa fie condensata fara a face, insa, un obiectiv din limitarea ei la o singura pagina", adauga Marta ROSU.

De retinut ramane, insa, faptul ca "nu este atat de important cate pagini are [CV-ul], ci cat de relevante sunt informatiile", afirma Pia SIMIONESCU.

V-ati abonat la XPRIMM Job? Gasiti locuri de munca din asigurari si brokeraj 

Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. Acestea se adreseaza atat celor care doresc sa aplice la cele mai noi posturi disponibile in domeniu, cat si specialistilor in resurse umane din cadrul companiilor care cauta oamenii potriviti, cuprinzand anunturi de angajare ale companiilor de asigurare si de brokeraj din Romania. 

Cu peste 800 de editii, Newsletter-ul XPRIMM Job este recunoscut pentru calitatea si cantitatea CV-urilor primite, fiind transmis saptamanal, in fiecare zi de luni, catre abonatii XPRIMM Stiri.

De asemenea, toate anunturile de angajare aparute in XPRIMM Job, precum si articole si materiale de specialitate de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii pot fi gasite si pe grupul dedicat de LinkedIn.