1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UNSAR: In 2019, atentia acordata inovarii si consumatorilor va face diferenta. Industria se adapteaza

2019 va fi inca un an interesant si plin de provocari pentru industria asigurarilor. Este anul in care vom vedea impactul si rezultatele implementarii noilor prevederi legislative precum IDD sau GDPR, si nu numai, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

"Atat la nivel european, cat si in Romania, industria asigurarilor trece printr-o etapa de maturizare, in care clientul si interesul acestuia se situeaza in centrul atentiei. Spre exemplu, ultimii ani au fost marcati de dezvoltarea continua a cadrului legislativ in care industria opereaza. Fie ca vorbim de Directiva Solvency II, de IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari sau de GDPR - Regulamentul privind Protectia Datelor Personale - toate acestea au determinat transformari operationale complexe in intreaga industrie in 2018", a afirmat Alexandru CIUNCAN.

"2019 este, asadar, anul in care vom vedea impactul si rezultatele implementarii acestor prevederi, in plan operational, si nu numai. De asemenea, pentru 2019, ne asteptam la modificari la nivel european ale legislatiei privind asigurarile de raspundere civila auto - Directiva privind Asigurarile Auto urmand a fi modificata", a adaugat el.

Director General al UNSAR a mai mentionat ca, in 2019, poate mai mult decat pana acum, atentia acordata inovarii si consumatorilor va face diferenta pe piata. Noua generatie de clienti isi doreste simplitate in produse, in ofertare si in timpii de raspuns. Industria asigurarilor isi schimba modelul de business si se adapteaza.

"La nivelul UNSAR, vom dezvolta numeroase campanii de comunicare dedicate si vom contribui la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei din Romania, fara de care nu putem vorbi despre dezvoltarea pietei de profil. Acest lucru se reflecta si in cele mai recente statistici: industria asigurarilor din tara noastra este in continuare dominata de sectorul auto, vanzarile de polite CASCO si RCA reprezentand 58% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare in primele 9 luni din 2018, conform datelor furnizate de catre ASF. Din totalul pietei de asigurari generale, politele auto reprezentau 73% din subscrieri in perioada mentionata. In plus, analizand cele mai recente date in ceea ce priveste inmatricularile de masini noi, observam ca in Romania au fost inregistrate in primele 11 luni ale acestui an cu 24% mai multe autoturisme noi fata de aceeasi perioada din 2017, fapt care ne face sa fim increzatori si in ceea ce priveste asigurarile auto", a declarat Alexandru CIUNCAN.

El a mai amintit ca UNSAR a depus si va depune si in continuare eforturi continue pentru imbunatatirea cadrului normativ in domeniu, in spiritul legislatiei europene, spre beneficiul consumatorilor si al societatii romanesti per ansamblu. In acest context, UNSAR s-a implicat constant in proiectele cu rol de stabilizare si maturizare a pietei, si a fost parte activa a grupurilor de lucru organizate la nivelul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Mai multe declaratii regasiti in Revista PRIMM Asigurari&Pensii, care poate fi descarcata de aici.