1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIG confirma rezultatele foarte bune din 2022. Sustenabilitatea constituie o parte importanta a strategiei Grupului

Rapoartele Vienna Insurance Group privind anul financiar 2022, publicate pe 19 aprilie 2023, confirma datele preliminare comunicate in data de 15 martie 2023. Volumul total al primelor, de 12,6 miliarde de euro in 2022, a fost in crestere cu 14,1% fata de anul anterior. Profitul inainte de impozitare s-a ridicat la 562 milioane de euro, cu 10% peste nivelul din 2021. Profitul dupa impozitare a fost de 466 milioane de euro, in crestere cu 24% in raport cu anul anterior. Rata combinata, de 94,9%, s-a situat in intervalul tintit de 95%.

Rezultatul financiar a crescut cu 26% fata de 2021, la 797 milioane de euro. Rata solvabilitatii Grupului, de 280% la finalul lui 2022 (incluzand masurile tranzitorii), demonstreaza capitalizarea puternica a Vienna Insurance Group si implicit stabilitatea modelului de business.

In anul financiar 2022, valoarea incorporata a crescut cu peste un miliard de euro, pana la 4,8 miliarde euro, pe fondul evolutiei economice si in special al accentuarii curbelor de randament. La generarea valorii incorporate a contribuit profitabilitatea noului business, cu o marja de 3,6%. Grupul VIG a reusit sa creasca semnificativ marja de profitabilitate a businessului nou in Austria si Germania, precum si in regiunea ECE. In Austria si Germania, aceasta marja a fost de 2,6% (1,8% in 2021), in timp ce in regiunea ECE marja a crescut de la 3,8% in 2021, la 4,8% in 2022. Valoarea incorporata a segmentelor de business asigurari de viata si de sanatate este valoarea neta a activelor la care se adauga valoarea actuala a profiturilor viitoare prognozate, rezultate din contractele de asigurare existente. Valoarea incorporata, ce indica profitabilitatea segmentelor de business asigurari de viata si sanatate, a fost calculata pana in 2022 ca un element conex al situatiilor financiare IFRS 4. Dupa trecerea la noul standard de raportare financiara pentru contractele de asigurare, in conformitate cu IFRS 17, nu va mai fi necesara determinarea separata a valorii incorporate, deoarece indicatorii cheie ai acesteia vor putea fi obtinuti direct din situatiile financiare consolidate.

Motto-ul din acest an al Raportului anual al Grupului este "Mai multa crestere", iar rezultatele obtinute subliniaza strategia de dezvoltare a Grupului. Motto-ul Raportului de sustenabilitate este "Mai multa solidaritate" si se refera la activitati precum implicarea puternica a Grupului in actiuni de sustinere a poporului ucrainean si a colegilor din cele trei companii ale VIG din Ucraina, pe fondul razboiului. Un exemplu este infiintarea de catre managementul VIG a VIG Family Fund. Datorita alocarii initiale, precum si contributiilor suplimentare ale companiilor VIG si contributiilor directe ale angajatilor, in acest fond s-au strans aproximativ 7 milioane de euro ce vor sustine pe termen mediu si lung eforturile de ajutorare a familiilor angajatilor VIG din Ucraina ce au fost afectate de razboi. VIG considera sustenabilitatea drept o parte importanta a orientarii sale strategice.

"In contextul actual, consideratiile strategice capata sens doar daca iau in calcul sustenabilitatea", a explicat Elisabeth STADLER, CEO al Vienna Insurance Group.

Potrivit acesteia exista doua motive pentru care companiile de asigurari trebuie sa puna cu precadere accentul pe sustenabilitate. In primul rand, consecintele vizibile ale incalzirii globale, ce duc la cresterea daunelor cauzate de fenomenele meteorologice nefavorabile si de dezastrele naturale, fac necesara aceasta implicare: "Date fiind aceste evolutii, in calitate de companie de asigurari trebuie sa punem la dispozitia societatii expertiza noastra in materie de risc. Facilitam adaptarea la consecintele schimbarilor climatice prin acoperirea oferita de asigurare si acordand clientilor stimulente ca sa se pregateasca mai bine pentru aceste consecinte", a spus Elisabeth Stadler. In al doilea rand, datorita volumului mare de capital gestionat in numele clientilor, companiile de asigurari sunt printre cei mai importanti investitori intr-o economie. "Sustinem cauzele sociale si ecologice prin investitii in afaceri precum parcuri solare si eoliene, in proiecte de locuinte durabile din punct de vedere ecologic si accesibile ca pret, sau in eco-mobilitate", a explicat Elisabeth STADLER.

Varianta online a Raportului anual al Grupului pentru 2022 este disponibila la adresa www.annual-report.vig/2022/. Raportul anual al grupului pentru 2022, Raportul de sustenabilitate 2022, cel mai recent Raport privind valoarea incorporata, Raportul financiar anual al VIG Holding, precum si Rapoartele privind solvabilitatea si situatia financiara sunt disponibile la adresa www.vig.com.