In 2019, companiile de asigurari din Republica Moldova au inregistrat prime brute subscrise in valoare de 1,62 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 7%, sau 106,5 milioane lei, fata de perioada similara din 2018, cand valoarea primelor brute subscrise totaliza 1,51 miliarde lei, a precizat pentru xprimm.md, Valeriu CHITAN, Presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare - CNPF.
La situatia din 31 decembrie 2019, activitate licentiata pe piata asigurarilor au desfasurat 13 companii de asigurari, inclusiv o companie cu licenta suspendata.
Din volumul total de prime brute subscrise la nivelul pietei asigurarilor, asigurarile de viata au generat prime brute subscrise in valoare de 101 milioane lei, in crestere cu 1%, fata de 2018, cand valoarea primelor brute subscrise insuma 100 milioane lei. In acelasi timp, primele brute subscrise din asigurarile generale au constituit 1,52 miliarde lei, fiind in crestere cu 7,5% fata de anul 2018, cand valoarea primelor brute subscrise a insumat 1,41 miliarde lei.
Conform oficialului CNPF, ponderea asigurarilor generale in totalul primelor brute subscrise a constituit 93,8%, iar cea a asigurarilor de viata 6,2%, cota asigurarilor obligatorii a constituit 42% (683,1 milioane lei) si, respectiv, cea a asigurarilor facultative sub 58% (941,6 milioanelei).
"In 2019, companiile de asigurare au platit despagubiri si indemnizatii de asigurare in suma totala de 654 milioane lei, indicatorul respectiv fiind in crestere fata de perioada similara a anului precedent cu 105 milioane lei sau cu aproape 20%. Asiguratorii care au desfasurat asigurari generale au platit despagubiri in suma de 642 milioane lei sau 98% din totalul despagubirilor platite, iar asiguratorii care au desfasurat activitatea de asigurare de viata au platit despagubiri in suma de 11,5 milioane lei, cota lor fiind de circa 1,8%. Ponderea despagubirilor pentru asigurarile obligatorii a constituit 42% (281,5 milioane lei) si a asigurarilor facultative 57% (372,3 milioane lei)", a mentionat Valeriu CHITAN.
Referitor la provocarile recente, presedintele autoritatii de supraveghere spune ca 2019 a reprezentat un adevarat test de rezistenta pentru intreaga piata de asigurari, avand in vedere sporirea cerintelor prudentiale.
"Reformarea cadrului national de reglementare si supraveghere non-bancara si armonizarea acestuia cu legislatia UE, s-au axat pe preocuparile aferente procesului de evaluare si supraveghere a asiguratorilor, imbunatatirea cadrului de guvernanta corporativa, precum si asigurarea unui management prudent si responsabil in materie de gestionare a riscurilor, respectiv, detinerea unui capital adecvat in raport cu riscurile asumate", a spus Valeriu CHITAN.
Cele mai semnificative schimbari au vizat structura si dimensiunea activelor; remodelarea metodelor de calcul a rezervelor tehnice, mai cu seama celor (rezervelor) de daune; cerintele pentru acoperirea marjelor de solvabilitate (astfel, marimea capitalului propriu urmeaza a fi acoperita (100%) cu active lichide (preponderent, valori mobiliare de stat, conturi de decontare si de depozit)).
"Obiectivul acestor modificari il constituie capitalizarea entitatilor. Mentinerea unui capital adecvat, atat la nivel cantitativ cat si din punctul de vedere al calitatii (prin acoperirea acestuia cu active eligibile) trebuie sa fie un obiectiv primordial al companiilor de asigurare, atingerea caruia va asigura buna functionare a acestora si mentinerea increderii consumatorilor de servicii de asigurare", a completat oficialul CNPF.
"Cu consilierea si expertiza Bancii Mondiale, CNPF a elaborat un nou cadru juridic de reglementare aferent domeniului asigurarilor - proiectul de Lege privind activitatea de asigurare/reasigurare (care transpune partial Directiva Solvabilitate II) si proiectul de Lege privind raspunderea civila auto (RCA). La moment, suntem in proces de avizare/consultare si sustinerea acestora pe platforma guvernamentala si parlamentara. Prin urmare, in perioada urmatoare industria locala de asigurari va fi indemnata sa se conformeze "noilor reguli", in spiritul standardelor eurocomunitare", a adaugat el.
Liberalizarea tarifelor RCA de la 1 iulie, o provocare pentru piata asigurarilor in 2020
In plus, in privinta perspectivelor pentru anul 2020, perioada anului 2020, oficialul Autoritatii spune ca piata va fi supusa evaluarii in baza unor simulari de criza, necesare a fi efectuate atat de catre asiguratori, cat si de catre Autoritatea de Supraveghere in vederea transpunerii prevederilor acquis-ului european (Directiva nr. 2009/138/CE din 25.11.2009).
"O alta provocare, o constituie liberalizarea tarifelor RCA (incepand cu 01 iulie 2020) care prevede libertatea asiguratorilor de a-si calcula in mod individual si independent primele de asigurare. Primele de asigurare calculate de asiguratori, in prealabil, se vor prezenta Autoritatii de supraveghere, care prin decizia sa, va accepta sau va respinge calculul efectuat. La randul sau, Autoritatea de supraveghere, cel putin o data pe an, va calcula prima de referinta aferenta asigurarii de raspundere civila auto interna (RCA) si externa (Cartea Verde). Pe perioada aflarii Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule sub monitorizare, asiguratorii vor aplica prima de referinta aferenta asigurarilor Carte Verde calculata de CNPF", a concluzionat Valeriu CHITAN.
Valeriu CHITAN, CNPF: Piata asigurarilor a crescut cu 7% in 2019, pana la 1,62 miliarde lei
Din aceeasi categorie
Cele mai citite