1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Verisk: pierderile asigurate la nivelul industriei globale de asigurari dupa furtuna Ciaran at putea depasi 1 miliard euro

Pierderile asigurate cauzate de furtuna Ciaran (numita Emir de Free University of Berlin) s-ar putea ridica la o valoare totala cuprinsa intre 800 si 1.300 milioane euro, estimeaza Verisk, unul dintre principalii furnizori globali de analize de date si tehnologie. Cele mai mari valori ale daunelor sunt asteptate in Franta.

Furtuna Ciaran a inceput ca o furtuna de dimensiuni mai degraba modeste care s-a dezvoltat peste Valea Ohio din SUA, duminica, 29 octombrie, asociata cu caderi de temperatura foarte puternice in regiune. Miercuri, 1 noiembrie, furtuna s-a intensificat exploziv, cu 34 mb in 24 de ore, clasificand Ciaran ca un ciclon bomba. Centrul de joasa presiune din Ciaran a sosit in partile de sud-vest ale Angliei peste noaptea de joi, 2 noiembrie, la 952 mb, cea mai scazuta presiune inregistrata vreodata in Anglia si Tara Galilor in noiembrie. Cu toate acestea, regiunile cu expunere ridicata din zona au fost ferite de cele mai grave efecte ale furtunii. Precipitatiile totale in nord-vestul Europei au fost mai putin remarcabile, dar dupa o perioada de vreme umeda sustinuta, au existat si alte inundatii in parti din sudul Angliei.

Frontul de aer rece adus de Ciaran s-a extins rapid peste Alpi in noaptea de joi spre vineri, provocand inundatii semnificative in partile de sud ale Europei, in special in regiunea Toscana din Italia, departe de centrul furtunii. Aceasta inundatie, impreuna cu efectele inregistrate in Franta si in alte regiuni de furtuna Domingos din weekendul trecut, pot contribui cu pierderi la acest eveniment, care, in functie de clauzele orare, ar putea fi considerat un eveniment unic, impreuna cu impactul vantului lui Ciaran.

Cele mai pronuntate efecte ale furtunii Ciaran au fost inregistrate in nord-vestul Frantei si in Insulele Canalului. In Franta, cele mai grave pagube au fost in nord-vest, la Brest. Efecte similare au fost observate in Insulele Canalului, in particular in Jersey, care a fost foarte puternic lovita, cu unele dintre daunele structurale cele mai grave probabil cauzate de o tornada puternica care a fost generata de furtuna. Jersey a fost afectata, de asemenea, de grindina de marimea unei mingi de golf, care a contribuit atat la deteriorarea acoperisurilor, cat si la deteriorarea automobilelor. Cantitatea mare de pagube cauzate de copaci in timpul acestei furtuni a fost exacerbata de faptul ca majoritatea copacilor din regiune au inca frunze, iar pamantul era destul de saturat, ceea ce face mai probabil ca copacii sa fie smulsi sau sa cada.

Estimarile de pierderi asigurate modelate de la Verisk includ daune fizice asigurate la proprietati produse de vant (rezidentiale, comerciale, industriale, agricole si auto, inclusiv structuri si continutul acestora, precum si pierderile din intreruperea activitatii si cheltuielile suplimentare de trai (numai pentru Regatul Unit).

Estimarile de pierderi asigurate modelate de la Verisk nu includ: pierderi datorate inundatiilor de coasta sau interioare, din cauza tornadelor sau grindinii, cheltuieli suplimentare de trai (ALE) pentru daune rezidentiale pentru toate tarile modelate, cu exceptia Regatului Unit, pierderi cauzate de proprietati si infrastructura neasigurate, cresterea cererii si pierderile cauzate de furtuna Domingos, care a afectat Franta si Spania incepand de sambata 4 noiembrie.