Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii! - Asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7491 RON
1 USD = 4.3248 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii!


Societatile de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, au subscris, in primele trei luni din 2019, prime brute in valoare de 2,71 miliarde lei, in crestere cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din total, brokerii au intermediat circa 62% din volumul primelor brute subscrise de asiguratori

Tendinta de consolidare a pietei asigurarilor de viata a continuat si pe parcursul trimestrului I al anului 2019. Aceasta a inregistrat o crestere de 8,75%, in comparatie cu intervalul similar al anului 2018. Cu toate acestea, piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise (PBS).

La sfarsitul lunii martie a anului 2019 toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cat si cerintele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR si MCR, calculate la nivelul pietei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital, au inregistrat valori supraunitare. Rata SCR, pe ansamblul intregii piete, s-a situat la un nivel de 1,70, iar rata MCR la o valoare de 3,93.

La 31 martie 2019, activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata (AV) si 6 au practicat activitate compozita.

TOP asiguratori

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In trimestrul I 2019, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare dintre cele 28 de societati autorizate.

In ceea ce priveste schimbarile din clasament, comparativ cu finalul anului 2018, se observa un salt de un loc la EUROINS, care a ajuns pe pozitia a treia, devansand OMNIASIG. De asemenea, ASIROM coboara de pe locul 6 (ocupat acum de NN Asigurari de Viata) pana pe 9, iar GENERALI urca o pozitie pana pe 7. Pe pozitia a 8-a ajunge BCR Asigurari de Viata (de pe 9), in timp ce UNIQA se mentine la final de Top 10.Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, in intervalul ianuarie-martie al anului 2019, la valoarea de aproximativ 2,14 miliarde lei, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 2,06 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.PBS aferente asigurarilor de viata (AV) au insumat aproximativ 575 milioane lei, cu 8,75% mai mult fata de trimestrul I al anului 2018.

De asemenea, s-a mentinut si in primul trimestru al anului 2019 un grad mare de concentrare, astfel ca primele 2 societati din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata detin o cota de piata cumulata in valoare de 61%. Iar 10 societati au detinut o pondere de 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 560 milioane lei.

Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Indemnizatii brute platite

In trimestrul I al anului 2019, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (IBP) (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari (AG+AV), in suma de 1,39 miliarde lei. Din aceasta suma, 1,34 miliarde lei reprezinta IBP pentru contractele de asigurari generale (96%), in crestere cu 13% fata de trimestrul I al anului 2018.

Pentru segmentul asigurarilor de viata, asiguratorii au raportat IBP in valoare de 50,43 milioane lei, cu circa 8% mai mult comparativ cu perioada similara a anului 2018.

Rata daunei

Rata combinata a daunei, calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale, a fost, in primele trei luni ale anului, de 110,6%, in crestere comparativ aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a situat la 99%.

Piata RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane lei, restul pana la totalul clasei A10 (1,022 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4,65%.

La 31 martie 2019, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 33%), respectiv 12 luni (33%).

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut usor, cu aproximativ 3%, in trimestrul I al acestui an, comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, inregistrand valoarea de 609 lei.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele trei luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu trimestrul I din anul precedent cu 9%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14%.

In primele trei luni din anul 2019, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 63.464 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 5.980.405 lei.

Asigurarile de locuinte

La 31 martie 2019, numarul de contracte in vigoare aferente asigurarilor obligatorii de locuinte a crescut cu circa 1%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 2%. In acelasi timp, indemnizatiile brute platite au crescut semnificativ, cu 417%.

Subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte au inregistrat, pe parcursul primului trimestru al anului 2019, o crestere de aproximativ 6%, comparativ cu primul trimestru din anul precedent. Indemnizatiile brute platite au inregistrat o majorare de circa 29%, iar numarul de contracte noi incheiate in perioada de raportare a crescut cu 3%.

Asigurarile de sanatate

Asigurarile de sanatate au cumulat, la finalul trimestrului I al acestui an, prime brute subscrise in valoare de aproximativ 93,1 milioane lei, in crestere cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada a anului 2018:

oprimele brute subscrise aferente asigurarilor generale au fost in suma de 62,5 milioane lei, in crestere cu aproximativ 14% si au reprezentat circa 67% din totalul PBS pentru activitatea de asigurari de sanatate;

oprimele brute subscrise aferente asigurarilor de viata au atins valoarea de 30,6 milioane lei, in crestere circa 33%.

Sucursale

La 31 martie 2019, activau pe piata asigurarilor 11 sucursale, dintre care 8 au practicat activitate de asigurari generale si 3 au practicat activitate de asigurari de viata.

Sucursalele au cumulat, la finalul lunii martie 2019, prime brute subscrise in valoare de 204,9 milioane lei, in crestere cu aproximativ 18% fata de anul precedent. In acelasi timp, sucursalele au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de circa 56 milioane lei.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii!).

Noutati 1asig.ro
» Proiect de modificare a Legii RCA. Vezi cele 5 schimbari preconizate si reactia pietei de asigurari!
» Cristian ROSU, ASF: Nu exista o presiune pe tarifele de prima RCA
» Cum a evoluat castigul angajatilor din asigurari in luna iulie?
» DAW Management a premiat performanta echipei din Regiunea Sud-Vest
» Cate alunecari de teren au avut loc in primele 6 luni din acest an?
» ISF, UNSAR, PRBAR si UNSICAR participa la conferinta interactiva XPRIMM pe tema Pregatirii Profesionale
» Exclusiv: LEV INS se pregateste sa-si lanseze activitatea pe piata asigurarilor din Romania
» Incendiile, in usoara scadere in primele 6 luni din 2019
» Compania de Transport Public Sibiu, aloca 1,67 mil. lei pentru asigurari RCA, CASCO, bunuri si persoane
» Proiect de lege: Asiguratii risca sa piarda dreptul la despagubiri in regie proprie, in ciuda practicii europene
Share |


CITITI PE ACEEASI TEMA:
Afacerile brokerilor au crescut cu 8,4% in T1 2019, generand aproape 62% din piata asigurarilor

Autor: Andreea RADU | Publicat pe 19.06.2019 | 2130 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM