1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BAAR atrage atentia ca preturile pieselor folosite la repararea masinilor au crescut alarmant in ultimii 3 ani

Preturile medii anuale ale pieselor folosite la repararea principalelor marci de autoturisme au crescut alarmant in ultimii trei ani, cu pana la 39%, cu mult peste evolutia cursului leu/euro, respectiv leu/dolar, reiese dintr-o analiza a BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Vezi cum a evoluat pretul reparatiilor pentru principalele marci auto!

Aceste majorari de tarife influenteaza valoarea daunelor auto (RCA si CASCO), ceea ce se va resimti si in pretul politelor achizitionate de clienti.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR a publicat o statistica privind evolutia pretului mediu anual al principalelor piese de schimb folosite cel mai frecvent in repararea autoturismelor apartinand unor marci larg raspandite in Romania. Sursele informatiilor care au stat la baza intocmirii acestor statistici sunt DRPCIV/MAI pentru evolutia parcului auto, respectiv AUDATEX pentru evolutia costurilor cu piesele de schimb.

Astfel, la nivelul anului 2017, totalul parcului auto national a fost de 7.635.775 vehicule inmatriculate, din care un procent de 78,53% a reprezentat categoria de autoturisme. Cele mai importante marci, din punct de vedere al ponderii lor in categoria autoturisme au fost DACIA cu 22,21% din total, VOLKSWAGEN - 16,53%, OPEL - 11,33% si FORD - 7,44%.

In ce priveste evolutia pretului mediu anual al principalelor piese de schimb folosite la repararea autoturismelor, urmarind datele din tabelele atasate, se poate trage concluzia ca in perioada 2016-2018 acestea au crescut intr-o plaja procentuala de 15% pana la 39%, in conditiile in care cursul mediu anual de schimb pentru un Euro a fost in 2018 cu doar 3,62% mai mare decat in 2016 iar pentru cursul Leu/USD exista chiar o scadere cu 2,90%, aferenta perioadelor luate ca reper, se arata in analiza Biroului.

Nu in ultimul rand, BAAR a precizat ca valoarea medie de reparatie asa cum rezulta aceasta din totalul devizelor/calculatiilor efectuate prin intermediul programului AUDATEX de catre unitatile reparatoare auto din Romania in perioada 2016 - 2018, se prezinta astfel:



BAAR a prezentat pretul mediu anual al principalelor piese de schimb folosite cel mai frecvent in repararea autoturismelor apartinand urmatorelor marci (statistici din 6 martie 2019):











Valoarea medie a devizelor de reparatie ale unitatilor reparatoare auto din Romania

Dintre principalele marci de autoturisme analizate de BAAR, cele mai mari cresteri ale valorii devizelor de reparatie, in ultimii trei ani, se remarca la DACIA (23,42%), TOYOTA (20,38%) si BMW (19,87%).



Parcul auto din Romania

Din cele 7.635.775 vehicule inmatriculate in Romania la finalul anului 2017 un procent semnificativ de aproape 80%, mai exact 78,53%, apartineau categoriei de autoturisme.

Din totalul de aproape 6.000.000 de autoturisme inmatriculate cele mai multe apartineau marcilor: Dacia cu 22,21%, VW 16,53%, OPEL 11,33% si FORD 7,44%.


Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala care are ca membri toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).