Industria asigurarilor, ingrijorata ca unii jucatori ar putea iesi din piata daca asigurarile de garantii...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7491 RON
1 USD = 4.3248 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Industria asigurarilor, ingrijorata ca unii jucatori ar putea iesi din piata daca asigurarile de garantii vor fi excluse de la achizitiile publice


Legislatia achizitiilor publice permite, inca din anul 2009, societatilor de asigurare sa emita instrumentele de garantare de tipul garantiilor de participare la licitatie si garantiilor de buna executie, reprezentand o alternativa la clasica scrisoare de garantie bancara. Insa, un proiect de lege, lansat recent in dezbatere publica, exclude societatile de asigurare din categoria entitatilor agreate pentru emiterea acestor garantii.

Ca urmare a apartitiei acestui proiect, atat asiguratorii, cat si brokerii, si-au exprimat ingrijorarea.

In Proiect, in cadrul punctului 26 se mentioneaza ca garantia de participare poate fi emisa (in afara de virament bancar) doar de catre o banca sau IFN: "Garantia de participare se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie de credit sau dupa caz de o institutie financiara nebancara inscrisa in registrele Bancii Nationale a Romaniei pentru emiterea de garantii".

Iar la pct. 29, se precizeaza cam in cazul garantiei de buna executie, emitentul poate fi doar o societate bancara: "De regula, garantia de buna executie se constituie printr-un instrument de garantare emis de o societate bancara, si devine anexa la contract".

Care vor fi principalele efecte asupra companiilor de asigurari daca acest proiect intra in vigoare in aceasta forma?

"Cred ca important este sa se clarifice care au fost motivele sau argumentele legiuitorului pentru excluderea companiilor de asigurare din acest rol, sa existe cel putin disponibilitatea pentru un dialog constructiv intre toti actorii implicati si care ar fi solutiile posibile pentru depasirea acestei situatii. Sunt de parere ca societatile de asigurare, alaturi de banci si alte institutii financiare sustin impreuna functionarea pietei achizitiilor publice prin emiterea acestor instrumente de garantare obligatorii, iar operatorilor economici interesati sa participe la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica nu ar trebui sa li se limiteze solutiile prin care isi pot constitui garantiile. Poate ar trebui sa analizam daca argumentele si ratiunile prin care in anul 2009, in urma adoptarii HG nr. 834/2009 privind modificarea si completarea HG nr. 925/2006 instrumentele de garantare emise de societati de asigurare, de tip "polita de asigurare", sunt in continuare valabile si azi", a raspuns, pentru 1asig.ro, Mihut MARCULESCU, Manager Departament Subscriere in cadrul Gothaer Asigurari Reasigurari.

Potrivit acestuia, evolutia dinamica a politelor de asigurare de garantii in intervalul 2013 - 2017 arata aproape o dublare a numarului acestora, de la 18.030 contracte de asigurare emise in 2013 la 34.422 contracte de asigurare emise in cursul anului 2017, conform raportului ASF. "Aceasta cifra indica o implicare semnificativa a societatilor de asigurare pentru sustinerea operatorilor economici de a avea acces la piata achizitiilor publice, tinand cont de faptul ca potrivit legislatiei achizitiilor publice sau achizitiilor sectoriale pentru cele mai multe proceduri inititate, constituirea garantiilor de participare la licitatie sau garantiilor de buna executie reprezinta o conditie sine qua non pentru participarea la procedura sau derularea contractului de achizitie publica", a spus Mihut MARCULESCU.

Conform acestuia, ca sa evidentiem si mai mult implicarea societatilor de asigurare, observam ca, in perioada 01.01.2017- 31.12.2017, avem 34.422 polite de asigurare (de garantii) si un total de 28.165 proceduri de achizitie, ceea ce confirma si mai mult implicarea societatilor de asigurare prin emiterea unui numar atat de mare de asigurari de garantii.

UNSAR, UNSICAR si PRBAR - scrisoare comuna catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice

UNSAR, UNSICAR si PRBAR au transmis o scrisoare comuna catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, in atentia Presedintelui Bogdan PUSCAS. Asociatiile semnaleaza ca demersul guvernamental privind simplificarea legislatiei achizitiilor publice, cu intentia de a elimina garantiile emise de societatile de asigurare din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitie publica, are un impact major asupra industriei.

Cu o istorie de noua ani in Romania, asigurarile de garantii, atat cele pentru participarea la licitatii, cat si cele pentru buna executie au cunoscut o dezvoltare continua, companiile de asigurari investind permanent in adaptarea produselor la nevoia pietei. Ca rezultat, asigurariile de garantii sunt din ce in ce mai solicitate de catre companiile care participa la diverse licitatii pentru achizitiile publice.

Asociatiile precizeaza ca rationamentul care a stat la baza introducerii dreptului operatorilor economici de a prezenta garantia de participare si de buna executie si sub forma unui instrument de garantare emis de o societate de asigurari a fost tocmai pentru a "limita costurile pe care acestia le suporta in scopul participarii la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica". Totodata, masura a vizat stimularea economiei, obiectiv care se constituie prioritar si in prezent pentru Romania.

In acest context, ele considera ca este absolut necesar ca industria de asigurari sa fie utilizata pentru cresterea si dezvoltarea investitiilor in proiecte de tara prin oferirea solvabilitatii companiilor in contractele de achizitii publice.

Totodata, Asociatiile spun ca eliminarea garantiilor emise de societatile de asigurare va limita accesul participarii operatorilor economici care nu pot indisponibiliza resurse financiare si nu va avea ca rezultat simplificarea procedurilor de achizitie publica.

PRBAR: Cel putin 3 companii ar putea iesi de pe piata

"Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare isi exprima ingrijorarea cu privire la Proiectul Hotararii de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 98/2017", se arata intr-un comunicat transmis luni.

PRBAR a constatat de curand faptul ca in continutul propunerii de modificare a OUG nr. 98/2017, venita din partea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), mai precis punctele 26, art.42 alineatele (1) si (4), respectiv art. 29 alineatul (1), prin care asigurarile de garantii emise de catre societatile de asigurare au fost eliminate din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitie publica.

PRBAR nu a identificat o fundamentare prealabila sau o chemare la consultari in ceea ce priveste intentia de a elimina posibilitatea clientilor de a constituii aceste garantii prin intermediul societatiilor de asigurare.

"Intrate in portofoliul companiilor de asigurari si distribuite aproape exclusiv prin intermediul brokerilor de asigurare, imediat dupa ce criza financiara a fost resimtita de intreg mediul economic romanesc, asigurarile de garantii au cunoscut o dezvoltare chiar peste ritmul de crestere a pietei autohtone de asigurari. Odata cu relansarea economica a mediului de business din Romania, acest tip de asigurare a devenit un instrument necesar companiilor din Romania care intentionau sa participe la licitatii de achizitie publica. Avantajul clientilor era reprezentat de faptul ca pe langa consilierea primita din partea brokerilor de asigurare, costurile si conditiile de emitere erau foarte avantajoase si le permitea clientilor sa isi dezvolte activitatea fara a intampina blocaje in desfasurarea activitatii", transmite patronatul.

Continuand pe acest trend ascendent, in urma studiului emis de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara se poate constata ca in cursul anului 2017, s-a ajuns la un numar de aproximativ 35.000 polite de asigurare de garantii cu prime de asigurare subscrise de aproximativ 170.000.000 lei. Luand in calcul faptul ca in cursul anului 2017 in SEAP au existat un numar de 8.814 proceduri de achizitie, putem constata cu usurinta ca aceasta forma de garantare era de departe forma cea mai frecvent folosita de catre clienti, iar eliminarea lor poate avea consecinte grave asupra contractelor de achizitie publica.

La acest nivel de prime subscrise, acest segment de business se situeaza pe pozitia a patra ca si clasa de asigurari in portofoliile societatilor de asigurari, dar si a brokerilor de asigurare.

Membri Patronatului, in calitate de reprezentanti ai clientilor pe care ii administreaza in portofolii si ale caror interese le reprezinta, dar si ca antreprenori ai companiilor de brokeraj, majoritatea cu capital romanesc, manifesta reale temeri cu referire la modificarile propuse si considera ca ar putea genera efecte nedorite, cum ar fi scaderea gradului de absorbtie al fondurilor europene, imposibilitatea companiilor de a mai participa la licitatii, atat in cadrul companiilor de constructii dar nu numai.

"O data cu disparitia acestor instrumente de garantare este posibil ca anumite companii romanesti sa nu isi mai permita sau sa nu mai poata indeplini conditiile de participarea la licitatii", mai arata PRBAR. "Putem spune ca in mod direct competitia corecta intre 2 produs financiare echivalente este afectata, favorizandu-se sistemul bancar si afectand clientii care trebuie sa blocheze sume considerabile afectand insasi competitia in cadrul achizitiilor publice prin cresterea nejustificata a costurilor, ceea ce in final are un puternic impact negativ in bugetul de stat".

PRBAR mentioneaza faptul ca odata cu introducerea HG 395/2016 toate societatiile de asigure s-au conformat imediat cu noile prevederi legale si astfel toate asigurarile de garantii s-au emis numai in format irevocabil si neconditionat, iar plata se facea la prima cerere a beneficiarului asa cum prevedea noua hotarare a guvernului astfel incat beneficiarii sa fie mai bine protejati in cazul unei solicitari de despagubire.

De asemenea trebuie luat in considerare faptul ca o astfel de prevedere legala ar avea ca si consecinta iesirea din piata a mai bine de 3 companii de asigurare care se axeaza pe aceasta linie de business, estimeaza Patronatul.

PRBAR, alaturi de celelalte asociatii de profil din industria asigurarilor, a constituit cu operativitate un grup de lucru comun ce va prezenta in scurt timp o propunere de modificare a legislatiei primare prin imbunatatirea produselor existente astfel incat sa corespunda cat mai bine noilor cerinte ale beneficiarilor.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Industria asigurarilor, ingrijorata ca unii jucatori ar putea iesi din piata daca asigurarile de garantii vor fi excluse de la achizitiile publice).

Noutati 1asig.ro
» Proiect de modificare a Legii RCA. Vezi cele 5 schimbari preconizate si reactia pietei de asigurari!
» Cristian ROSU, ASF: Nu exista o presiune pe tarifele de prima RCA
» Cum a evoluat castigul angajatilor din asigurari in luna iulie?
» DAW Management a premiat performanta echipei din Regiunea Sud-Vest
» Cate alunecari de teren au avut loc in primele 6 luni din acest an?
» ISF, UNSAR, PRBAR si UNSICAR participa la conferinta interactiva XPRIMM pe tema Pregatirii Profesionale
» Exclusiv: LEV INS se pregateste sa-si lanseze activitatea pe piata asigurarilor din Romania
» Incendiile, in usoara scadere in primele 6 luni din 2019
» Compania de Transport Public Sibiu, aloca 1,67 mil. lei pentru asigurari RCA, CASCO, bunuri si persoane
» Proiect de lege: Asiguratii risca sa piarda dreptul la despagubiri in regie proprie, in ciuda practicii europene
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 14.05.2018 | 1477 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM