1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Insurance Europe: Efectele unui Brexit fara acord asupra industriei de asigurari

Insurance Europe - federatia europeana ce reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor - a publicat o lista cu implicatiile unui Brexit fara acord asupra industriei de asigurari de la nivel european.

Aceasta lista include urmatoarele tipuri de asigurari:

Asigurarile auto

In prezent, soferii asigurati in orice stat membru UE isi pot conduce vehiculul in oricare alt stat membru. Cu toate acestea, deoarece nu s-a ajuns la niciun acord de a continua acest parteneriat in cazul unui Brexit fara acord, atat soferii din Marea Britanie (UK), cat si cei din UE ar trebui sa verifice cu furnizorul de asigurari daca au nevoie de o polita Carte Verde.

Daca este necesara o polita Carte Verde, ea trebuie solicitata de la furnizorii de asigurari, posibil pentru un cost suplimentar (pe langa RCA), inainte de orice calatorie, atat de soferii din UK, cat si de cei din UE, care trebuie sa se asigure ca polita este valabila pe intreaga lor calatorie.

Asigurarile de sanatate

In prezent, rezidentii europeni care calatoresc in UE pot solicita un Card european de asigurari sociale de sanatate (EHIC) care sa le permita accesul la asistenta medicala in alte tari membre UE. In cazul unui Brexit fara acord, cardurile EHIC nu vor fi recunoscute oficial de catre Marea Britanie pentru calatorii din Uniunea Europeana sau viceversa.

Prin urmare, turistii trebuie sa se asigure ca detin o asigurare de calatorie sau de sanatate adecvata pentru a acoperi toate serviciile de sanatate necesare in timpul calatoriei.

Asigurarile travel

Daca va exista un Brexit fara acord, calatorii britanici in Uniunea Europeana ar putea fi in continuare acoperiti prin asigurarile (private) de calatorie (polite travel) in UE si in Spatiul Economic European (SEE), cu exceptia cheltuielilor medicale acoperite de cardurile EHIC. Totusi, recomandarea Insurance Europe este ca atat turistii din UK, cat si cei din UE, sa verifice daca asigurarile travel pe care le detin acopera si posibilele cheltuielile din tarile in care calatoresc.

Informatii suplimentare si sfaturi pot fi gasite online pentru EU27 si UK.

Informarea ASF privind Brexit

Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a publicat recent o informare referitoare la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

"Ca urmare a notificarii din data de 29 martie 2017 privind retragerea din Uniunea Europeana, incepand cu data de 30 martie 2019, cu exceptia cazului in care se va conveni asupra unei date diferite, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (UK) va deveni o tara terta", precizeaza ASF.

Pentru a se asigura ca acest proces va avea un caracter ordonat, UK si UE au negociat si agreat in noiembrie 2018 un acord de retragere, ce presupune o perioada de tranzitie pana la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea unei eventuale prelungiri cu inca un an sau doi. In aceasta perioada, UK va avea in continuare acces la piata unica a UE (ca si cum ar fi fost un stat membru al UE), dar nu va mai putea participa la procesul decizional al UE sau la activitatile institutiilor UE.

Avand in vedere ca Parlamentul Marii Britanii, in 14 martie 2019, a respins proiectul de Acord si a votat in favoarea unei amanarii a datei retragerii, gradul de incertitudine cu privire la posibilele scenarii viitoare este la fel de ridicat ca si pana acum.

In cazul in care UK va parasi UE fara un acord (hard Brexit), relatia comerciala dintre UE si UK va fi guvernata doar de prevederile acordurilor comerciale multilaterale si de acordurile incheiate punctual pe anumite domenii intre autoritatile europene, autoritatile nationale si cele din UK, afirma ASF.

Astfel, entitatile din UK care opereaza pe pietele financiare non-bancare vor avea statutul de entitate dintr-o tara terta si nu vor mai fi autorizate sa desfasoare activitati in alte state membre ale UE in baza libertatii de a furniza servicii sau dreptul de stabilire (prin intermediul sucursalelor).

Aceste entitati ar putea sa opereze pe teritoriul Romaniei numai in conditiile indeplinirii procedurilor de autorizare prevazute de lege pentru entitatile din statele terte, urmand a fi supravegheate de ASF conform prevederilor legale.

"In vederea evitarea unor perturbari in perspectiva unui hard Brexit, toate entitatile ce opereaza pe piata financiara nebancara care vor fi afectate de noul statut al UK, trebuie sa efectueze demersurile necesare, inclusiv din punct de vedere administrativ pentru a asigura continuitatea serviciilor si protectia drepturilor consumatorilor", se mai arata in informarea transmisa de ASF.

In acest context, ASF recomanda acestor entitati sa asigure furnizarea la timp de informatii clare catre clientii ale caror contracte ar putea fi afectate, mentionand cel putin: impactul retragerii din UE asupra respectivului contract, actiunile pe care le va intreprinde entitatea respectiva pentru a minimiza un eventual impact negativ riscurile, drepturile contractuale ale consumatorului si adrese de contact pentru informatii suplimentare.

Aceste recomandari au fost subliniate si in declaratiile publicate de autoritatile de supraveghere europene: Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) si Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).

Comisia Europeana (CE) si-a incheiat, pe 25 martie a.c., pregatirile in vederea scenariului unui Brexit fara acord, deoarece este din ce in ce mai probabil ca Regatul Unit sa iasa din Uniunea Europeana fara acord.

In urma solicitarii care i-a fost adresata de prim-ministrul Theresa MAY, Consiliul European a convenit, pe 21 martie, sa prelungeasca pana la 22 mai 2019 data iesirii Regatului Unit din Uniune, cu conditia aprobarii in Camera Comunelor, pana la 29 martie 2019, cel tarziu, a Acordului privind retragerea. Daca Acordul privind retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor pana la data mentionata, Consiliul European a convenit sa acorde Regatului Unit o prelungire pana la 12 aprilie 2019. Potrivit acestui scenariu, Regatul Unit ar trebui sa indice o cale de urmat inainte de aceasta data.

Sursa FOTO: Insurance Europe
PROMO