1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Raed ARAFAT: Romania este un exemplu pentru schimbarile climatice

[video|13266]Romania este un exemplu pentru impactul schimbarilor climatice, a precizat Raed ARAFAT, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Interne, in cadrul ICAR 2016, explicand ca au inceput sa apara din ce in ce mai frecvent furtuni de foarte scurta durata, dar cu efecte majore. "Sunt un semnal de alarma pentru noi ca sistem de interventii in caz de urgenta", a spus ARAFAT.

"Trebuie sa putem detecta din timp (astfel de fenomene) si sa alertam populatia pentru a putea reduce pe cat posibil pagubele materiale si mai ales numarul de victime umane. Nu avem posibilitatea in acest moment. In SUA exista mecanisme de alerta a populatiei. La noi, acestea sunt fenomene noi si trebuie sa analizam cum putem alerta populatia si cum sa detectam tipuriu".

"Semnalul de alarma despre schimbarile climatice este unul cat se poate de real", a adaugat el, in conditiile in care statisticile Autoritatii Nationale pentru Meteorologie arata ca, intre anii 1901 si 2015, temperatura medie in Romania a crescut cu 1,98 de grade Celsius, fenomenul fiind accelerat in ultimele decenii.

Conform acestuia, si fenomenul de seceta a sporit constant de la inceputul secolului XX si pana acum si s-a intensificat dupa 1981. Frecventa a crescut de la un an din zece la inceputul secolului XX, la cinci ani din zece dupa anul 2000. "Este clar ca au avut loc modificari serioase. Seceta este insotita, de multe ori, de fenomene extreme. Daca intr-o zona e seceta, in alta au loc furtuni puternice", a spus el.

"La final, ramane intrebarea cum reconstruim comunitatile distruse si aici intervine discutia despre asigurari, despre un sistem care sa ne permita sa revenim la normal", a concluzionat Raed ARAFAT.