1asig.ro

Viitorii clienti ai companiilor de asigurari de viata beneficiaza de mai multe drepturi

5 min. / 1.540 cuvinte
Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, incepand de ieri, 21 septembrie, persoanele care intentioneaza sa cumpere o asigurare de viata au dreptul ca inainte de semnarea contractului de asigurare sa primeasca un set de informatii suplimentare celor prezentate pana acum de asiguratorii si intermediarii in asigurari. Acest drept este prevazut in Ordinul CSA nr.11/2010 care completeaza normele puse in aplicare prin Ordinul nr.23/2009.

PROMO"Avand acces la mai multe informatii, asiguratii de viata vor fi mai bine protejati. Am constatat, nu de putine ori, ca neintelegerile dintre asigurati si societati apar din cauza ca oamenii nu cunosc sau nu inteleg foarte bine clauzele contractelor de asigurare pe care le-au semnat, iar uneori chiar confunda asigurarile de viata cu instrumentele de economisire oferite de sistemul bancar", a declarat Angela TONCESCU, Presedintele CSA.

Conform acestui normativ, asiguratorii sunt obligați sa realizeze o analiza a nevoilor financiare ale clientului, in baza careia asiguratorul recomanda ulterior clientului o soluție financiara. Astfel, in cadrul primelor intalniri cu clientul, se completeaza "Formularul de analiza a nevoilor clientilor", iar solutia financiara recomandata acestuia trebuie sa fie in concordanta cu rezultatul cercetarii.

In cazul in care asigurarea oferita este de tipul unit-linked sau index-linked, asiguratorul va determina profilul de risc al clientului, astfel incat tipul de contract si fondul de investitie recomandate sa fie potrivite solicitantului. In acest fel, se are in vedere evitarea asumarii prin contractul de asigurare a unui risc mai mare decat toleranta clientului. Totodata, in momentul prezentarii unui fond de investitii asociat unei polite de asigurare de tip unit-linked, clientului ii va fi inmanat prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare, insotit de un set de informatii minimale care trebuie cum ar fi, de exemplu: definitii pentru cei mai importanti termeni, politica de investitii a fondului, durata de investitie minima recomandata, nivelul si structura taxelor etc.

Nu in ultimul rand, inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, asiguratorul trebuie sa ii prezinte clientului o proiectie (evolutia detaliata a contractului), astfel incat acesta sa aiba o imagine clara si completa asupra contractului de asigurare. De asemenea, se precizeaza care sunt informatiile minime ce trebuie prezentate clientului, ca, de exemplu evolutia valorii contului, evolutia valorii de rascumparare, costurile de administrare etc.

Documentele care trebuie completate, potrivit reglementarilor legale se semneaza de catre cele doua parti, asigurator si client, si se intocmesc in dublu exemplar.

3.779 accesari
Sondaj

Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

- Foarte eficiente
- Eficiente, insa mai pot fi imbunatatite
- Insuficiente, este nevoie de mai mult


PROMO