1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

22% din totalul primelor subscrise de asiguratorii din Moldova au fost cedate in reasigurare

Peste 291.5 milioane lei sau circa 22% din primele subscrise de asiguratorii moldoveni au fost transferate in reasigurare in anul 2017, cu 18 milioane lei mai putin fata de anul precedent, arata datele publicate de autoritatea de supraveghere a pietei de profil din Republica Moldova (CNPF).

In topul companiilor care au cedat cel mai mare volum de prime in reasigurare se remarca GALAS, cu peste 55.6 milioane lei, urmata de DONARIS VIG (46.9 milioane lei) si GRAWE Carat Asigurari (43.9 milioane lei). Aceste 3 companii au transferat in reasigurare 146.5 milioane lei sau jumatate din volumul primelor cedate in rasigurare pe piata.

Companiile care si-au sporit in mod considerabil primele transmise in reasigurare in 2017 au fost TRANSELIT (+1474%), GALAS (+41,3%) si MOLDOVA-Astrovaz (+52%).

De asemenea, printre companiile care au inregistrat o scadere a primelor cedate in reasigurare au fost ALLIANCE Insurance Group (- 92%), KLASSIKA Asigurari (-71%), DONARIS VIG (-33%), MOLDASIG (-25%) si MOLDCARGO (-21%).

Reasigurarea este practic o "asigurare a asiguratorilor", care permite companiilor sa isi protejeze portofoliul, dar si sa preia riscuri mai mari fata de nivelul permis prin capitalul acestora.

Astfel, asiguratorii locali plaseaza in reasigurare contractele cu limite de raspundere ridicate si cu un grad inalt de risc, in scopul diminuarii impactului despagubirilor care pot surveni in cazul evenimentelor asigurate. Drept urmare, fiecare asigurator, in functie de structura portofoliului sau, decide volumul/procentul cedat in reasigurare si negociaza corespunzator conditiile de reasigurare.

Companiile de reasigurare din tarile UE si Rusia raman principalii parteneri de reasigurare pentru societatile din Moldova, printre acestea regasindu-se si nume mari precum SCOR (Franta), HANNOVER Re (Germania), INGOSSTRAKH (Rusia), POLISH Re (Polonia) si altii. Mai mult, in cazuri frecvente se apeleaza si la serviciile brokerilor specializati.

Piata de asigurari din Moldova a totalizat in anul precedent un volum de prime brute subscrise in valoare de aproape 1,5 miliarde lei, potrivit datelor preliminare CNPF. Pe piata de asigurari din Moldova isi desfasoara activitatea in prezent 15 companii de asigurare active.