1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF lanseaza o noua campanie de educatie financiara pe perioada verii

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) deruleaza, pe perioada verii, o campanie de educatie financiara care presupune interactiunea directa dintre specialistii ASF si consumatorii de servicii financiare non-bancare. Recent, autoritatea a oferit turistilor un ghid indrumator despre asigurarile de calatorie.

Rolul acestui demers este diseminarea de informatii utilitare in mod nemijlocit catre public, precum si obtinerea unui feedback din partea consumatorilor, care sa contribuie la dezvoltarea de noi proiecte educationale, precizeaza ASF.

La inceputul acestei luni, reprezentantii ASF au distribuit Ghidul Asigurarilor de Calatorie unui numar de aproximativ 500 de persoane in cadrul Aeroportului International Henri Coanda din Bucuresti. Publicatia contine o serie de informatii utile cu privire la beneficiile si la necesitatea incheierii unei polite de asigurare de calatorie, precum si cu privire la tipurile de asigurari pe care consumatorii le au la dispozitie.

Actiunea s-a desfasurat cu sprijinul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti.

Initiativa ASF vine si in sprijinul dezvoltarii segmentului asigurarilor facultative, asigurarile de calatorie detinand, la sfarsitul anului 2018, o pondere de doar 1,51% din totalul pietei asigurarilor generale.

In perioada urmatoare, ASF va derula si alte actiuni de educatie financiara in randul publicului larg. Educatia financiara este o componenta esentiala a procesului de protectie a drepturilor si intereselor consumatorilor.

Ghidul Asigurarilor de Calatorie poate fi descarcat de pe site-ul ASF aici. Ghidul constituie un material indrumator pentru persoanele care apeleaza la o asigurare pentru calatorie si nu reprezinta o recomandare de cumparare, ci doar un instrument de informare generala. Din el puteti afla: ce este o asigurare de calatorie; de ce aveti nevoie de o asigurare de calatorie; la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand cumparati o asigurare medicala de calatorie; despre asigurarea de sanatate vs cardul european de asigurari sociale de sanatate; asigurarea Storno; protectia consumatorilor.

Ce este o Asigurare de Calatorie?

Asigurarea de calatorie este acea asigurare care va ofera protectie pentru orice fel de deplasare in strainatate, in scop turistic, pentru a studia, a munci, a participa la diferite competitii sportive sau la orice alta activitate. O asigurare de calatorie bine aleasa iti ofera linistea de care are ai nevoie atunci cand calatoresti, se mentioneaza in Ghid.

Aceasta asigurare face parte din categoria asigurarilor facultative si este un produs financiar la care apelam din dorinta de a ne proteja in timpul unei calatorii in strainatate.

Orice deplasare presupune si anumite riscuri, iar acestea pot fi acoperite prin asigurarea de calatorie. Atunci cand cumparam un astfel de produs financiar, o facem pentru ca asigurarea de calatorie poate reduce considerabil cheltuielile generate de producerea unor riscuri precum: accidente, imbolnavire, pierderea zborului, anularea calatoriei, pierderea bagajului (daca nu exista despagubiri acordate de compania de transport) sau a actelor (acte de identitate, carduri bancare etc.), furt, evacuarea de urgenta, repatrierea s.a.

Chiar daca vorbim despre acelasi eveniment, pentru fiecare dintre noi pierderile pot diferi sau le putem suporta diferit, de exemplu in functie de cheltuielile generate de excursie, gradul in care se returneaza parte din pretul biletului, starea de sanatate, valoarea bagajului, momentul in care calatorim, compania cu care calatorim sau agentia de turism, ce alte cheltuieli mai avem sau ce alte asigurari mai avem, care sunt alternativele de tratament de care dispunem.

Alegerea unei asigurari de calatorie este o decizie ce necesita o analiza atenta a propriilor nevoi, mai mult decat doar o analiza a bugetului disponibil. O asigurare este un produs financiar util daca foloseste in mod real beneficiarului, ceea ce inseamna ca atunci cand riscul se produce, asigurarea vine in ajutorul asiguratului si ii acopera parte a cheltuielilor neprevazute generate de eveniment.

Pe piata asigurarilor exista o varietate de oferte care cuprind acoperiri diferite in functie de tipul de polita si de societatea de asigurari. Diferenta principala intre asigurarile de calatorie oferite de diferitele societati de asigurare consta in serviciile incluse si suma asigurata. Altfel spus, fiecare asigurator isi elaboreaza propria politica privind politele si evenimentele asigurate. De exemplu, schiul este considerat de unii asiguratori ca fiind un sport extrem si de aceea riscurile sale nu sunt asigurate in toate politele, pentru aceste activitati existand asigurari medicale speciale.

Astfel, printre serviciile medicale de care puteti sa beneficiati, in functie de polita de asigurare aleasa, mentionam urmatoarele:

- asistenta medicala;

- consultatii si tratamente medicale;

- servicii de ambulanta;

- interventii chirurgicale in caz de urgenta;

- spitalizarea in unitati spitalicesti recunoscute si recomandate de compania de asigurari;

- plata cheltuielilor efectuate pentru produse farmaceutice;

- tratamentul dentar, in cazul durerilor acute, pana in limitele de despagubire inscrise in polita de asigurare;

- repatriere sanitara, atunci cand va aflati pe teritoriul unei tari unde serviciile medicale sunt foarte slabe si nu puteti fi tratat in tara respectiva datorita acestor neajunsuri;

- repatriere in caz de deces (de exemplu, in acest caz asiguratorul poate oferi asistenta si pentru realizarea formalitatilor de repatriere).

Asigurarea Storno

Sunt societati de asigurare care ofera pachete ce cuprind in pachetul de asigurare si pe cea de tip Storno. Aceasta este o asigurare care acopera situatia neplacuta in care, din anumite motive independente de dorinta dumneavoastra, nu ati mai putut efectua calatoria si ati anulat-o. Suma asigurata este calculata in functie de suma platita de asigurat ca valoare a serviciilor turistice.

Asigurarea Storno poate acoperi cazurile de: imbolnavire a asiguratului sau a unei rude a acestuia, respectiv decesul, pierdere a locului de munca si a veniturilor, intentare a unei actiuni de divort in care este implicat asiguratul, furt al actelor necesare pentru efectuarea calatoriei (de exemplu, actele de identitate), situatii politice speciale in tara de destinatie (razboi, revolta, terorism, calamitati naturale s.a.), situatii speciale in care se afla compania de transport, cea care asigura cazarea etc. Costurile de anulare practicate de agentiile de turism sunt, cel mai adesea, de 85-100% din pretul calatoriei.

Exista si in acest caz o extindere a asigurarii, pe care o puteti cumpara daca ea exista in oferta asiguratorului - cazul in care apare necesitatea urgenta a intoarcerii in tara si deci modificarea conditiilor de calatorie. Extinderea riscului de storno (intreruperea calatoriei) pe toata perioada calatoriei prin acoperirea zilelor din sejur ramase neconsumate plus acoperirea costului pentru un bilet de avion de intoarcere intr-o anumita limita maxima de bani poate face obiectul unei clauze suplimentare negociate cu asiguratorul. Motivele reintoarcerii mai devreme din calatorie sunt incluse in conditiile acestei clauze suplimentare si pot fi: decesul unei rude, distrugerea locuintei, chemarea in instanta pentru un proces, nasterea prematura a unui copil al asiguratului, evenimente pentru care prezenta asiguratului inapoi la domiciliu este indispensabila s.a.

Mai multe detalii gasiti in ghid.