1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asiguratorii din Moldova vor trebui sa depuna lunar un raport specializat privind politele obligatorii auto

Autoritatea de supraveghere a asigurarilor din Moldova (CNPF) a aprobat de curand, printr-un proiect de hotarare, forma, continutul, termenul si modul de completare a rapoartelor specializate ale asiguratorilor care vand polite obligatorii auto (RCA si Carte Verde). De asemenea, in acelasi proiect a fost aprobat si raportul privind determinarea rezultatului tehnic, inclusiv rata daunei si rata combinata separat pentru RCA si Carte Verde. Necesitatea aprobarii acestor rapoarte este conditionata de monitorizarea sectoarelor de asigurari obligatorii auto, in contextul liberalizarii tarifelor incapand cu iulie 2019. De mentionat ca aceste rapoarte cu privire la asigurarea obligatorie RCA si Carte Verde se vor completa si se vor prezenta de catre societatile de asigurare la CNPF lunar iar rezultatul tehnic se va prezenta trimestrial.

Vezi aici proiectul de hotarare.

Potrivit notei informative a proiectului, publicat de catre CNPF, asigurarile RCA si Carte Verde reprezinta aproape jumatate din totalul asigurarilor generale vandute in Moldova, cu subscrieri cifrate la 333,5 milioane lei in prima jumatate din 2018 (50,02% din piata de asigurari generale). Totodata, din punct de vedere al daunelor platite, politele RCA si Carte Verde au generat 44,54% din despagubirile platite pe linia asigurarilor generale in primele sase luni din 2018.

Prin urmare, indicatorii privind daunele pe acest segment, respectiv rata daunelor si rata combinata, reliefeaza nevoia de consolidare a activitatii de subscriere pe segmentul RCA si Carte Verde, astfel incat tertii pagubiti sa fie despagubiti conform legii, se arata in documentul CNPF.

De asemenea, se mai puncteaza si faptul ca un nivel necontrolat al daunelor pe linia asigurarilor obligatorii auto poate genera turbulente semnificative pentru intregul sistem de asigurari, din cauza ponderii importante pe care o detin politele RCA si Carte Verde in piata de profil.

Mai mult, cheltuielile suportate de asiguratori in solutionarea si achitarea despagubirilor, arata ca profitabilitatea pe segmentul RCA este departe de a fi atinsa si este nevoie de eforturi sustinute din partea jucatorilor din piata pentru a aduce echilibrul pe acest segment de business.

Vom reveni cu detalii.