1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Christian MUMENTHALER, SWISS Re: Poate ca statul trebuie sa cumpere produse care asigura transferul de risc

Problema sub-asigurarii si a deficitului de protectie prin asigurare impotriva dezastrelor naturale este prezenta pentru ca, dupa producerea unei catastrofe, oamenii nu au sprijin financiar, iar, daca statul trebuie sa intervina intotdeauna dupa un astfel de eveniment, poate ca ar trebui ca statul sa fie cel care sa cumpere protectie prin transfer de risc, sustine Christian MUMENTHALER, CEO, SWISS Re.

In ultimii ani, SWISS Re s-a concentrat tot mai mult pe aspecte legate de deficitul de protectie, subliniind ca o oportunitate de business poate fi chiar oportunitatea de a pune o mai mare parte din capacitatea reasiguratorilor in sprijinul pool-urilor de asigurare impotriva riscurilor emergente si al produselor care contribuie la reducerea deficitului de protectie prin asigurare.

Uneori, chiar si cele mai mari companii de re/asigurare din lume trebuie sa admita ca nu pot extinde doar prin eforturi proprii gradul de penetrare prin asigurare si ca statul sau guvernul trebuie, de asemenea, sa isi asume responsabilitatea de a proteja atat oamenii, cat si bunurile contribuabililor.

"Din pacate, nu multi oameni cumpara asigurari", a precizat Christian MUMENTHALER, CEO, SWISS Re, intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, adaugand ca una dintre cauzele care determina oamenii sa nu cumpere asigurari este convingerea larg raspandita ca, in cazul unei catastrofe, statul va interveni si va da o mana de ajutor.

De asemenea, Christian MUMENTHALER a mai subliniat sub-asigurarea cronica a riscurilor de cutremur in California, precizand ca, desi putini sunt oamenii care se asigura impotriva unui risc pe care isi permit sa il acopere prin asigurare, exista o "aversiune fata de asigurare". "Daca, in unele regiuni, statul trebuie sa intervina intotdeauna, atunci poate ca statul ar trebui sa fie cel care sa cumpere asigurare", a sugerat MUMENTHALER.

Pietele private de re/asigurari nu pot reduce deficitul de asigurare doar prin eforturi proprii si fara sa transfere riscul de la oameni si corporatii, pentru a proteja statul, precum si furnizorii capitalului international care ajunge in regiunile expuse la catastrofe. Aici, abilitatea si expertiza re/asiguratorilor traditionali, precum si complexitatea si lichiditatea pietelor de capital reprezinta solutia perfecta pentru a rezolva cerintele unui transfer de risc la nivel de stat.