1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Masina Presedintelui DODON era asigurata CASCO: Cine va plati si la cat se ridica despagubirea?

Cele doua masini din coloana prezidentiala a lui Igor DODON, avariate in cadrul accidentului produs recent, erau asigurate in baza unei polite facultative CASCO, astfel ca pagubele produse vor fi acoperite de catre compania de asigurare.

Potrivit informatiilor obtinute de catre portalul specializat www.xprimm.md, intregul parc de autovehicule al Serviciului de Protectie si Paza de Stat (SPPS) din Republica Moldova este asigurat in prezent la ASTERRA Grup, fiind acoperite prin polite facultative CASCO.

Potrivit informatiilor funizate de asigurator pentru xprimm.md, in cadrul accidentului au fost avariate 2 masini din coloana oficiala a Presedintelui, un Mercedes-Benz S 500 si un Volkswagen Touareg. "Am fost notificati de catre reprezentantii SPPS in legatura cu producerea daunei pentru autovehiculele asigurate CASCO si au fost deschise dosarele de dauna corespunzator. Nu cunoastem inca valoarea prejudiciului si asteptam efectuarea tuturor investigatiilor necesare in acest caz pentru a putea demara procedura de regularizare a daunelor si achitarea despagubirii", ne-a declarat Roman ANDRONIC, Director General Adjunct la ASTERRA Grup.

Potrivit estimarilor specialistilor chestionati de xprimm.md, valoarea de piata a masinilor avariate s-ar putea ridica la 800 mii lei pentru Mercedes-Benz S 500 si circa 400 mii lei pentru VW Touareg.

Dupa efectuarea tuturor expertizelor si achitarea despagubirii, ASTERRA Grup se va indrepta catre asiguratorul RCA al camionului care se face vinovat de producerea accidentului pentru recuperarea prejudiciului, in baza procedurii de regres. Potrivit legilsatiei in vigoare, se va putea recupera maximum 1 milion de lei de la asiguratorul RCA, aceasta fiind limita raspunderii unui asigurator in baza politei RCA.

Amintim ca de curand doua masini din coloana oficiala a presedintelui Republicii Moldova Igor Dodon au fost implicate intr-un accident rutier pe traseul Chisinau-Ungheni, in apropiere de orasul Straseni. Potrivit informatiilor oficiale, masina presedintelui circula regulamentar, iar impactul a fost cu un vehicul care a intrat pe contrasens. In urma impactului, masina liderului de la Chisinau a fost proiectata intr-un sant.

Ce acopera asigurarea facultativa CASCO?

Comparativ cu polita obligatorie RCA, care acopera doar prejudiciile cauzate unei terte persoane in caz de accident, asigurarea facultativa CASCO are ca scop protectia asiguratului pentru pagube produse autovehiculelor din dotare prin avarii - ciocniri, loviri sau izbituri cu alte autovehicule sau cu alte corpuri, daune provocate de calamittati naturale sau incendii, distrugere, furt al autovehiculului sau parti componente al acestuia, De asemenea, se acorda despagubiri, de la caz la caz, atat in tara cat si in strainatate, inclusiv pentru pagubele produse autovehiculelor prin vandalism, prin actiunea individuala a unor persoane, precum si daune provocate autovehiculului de autori necunoscuti.

ASTERRA Grup detine o cota de piata de circa 16% din volumul total al pietei CASCO din Moldova, avand vanzari de 23,2 milioane lei in primele 6 luni din acest an, potrivit datelor oficiale CNPF. In aceeasi perioada, compania a platit despagubiri pe CASCO de peste 20 milioane lei, sau circa 20% din total despagubiri achitate de toti asiguratorii pe acest segment.

In primele 6 luni ale acestui an, piata de asigurare CASCO din Moldova s-a ridicat la peste 145 milioane lei, in crestere cu 6%, si reprezinta peste 20% din intreaga piata de asigurare.

De asemenea, daunele platite de asiguratori pe CASCO in primul semestru au depasit valoarea de 102 milioane lei, in crestere cu aproape 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Mai multe detalii aici.