1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

PRBAR a incheiat un protocol de colaborare cu Asociatia Brokerilor din Moldova

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) din Romania a semnat, in luna iunie 2018, un Protocol de colaborare cu Asociatia Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (ABAR) din Republica Moldova, in vederea promovarii obiectivelor comune precum si a proiectelor de interes pentru industria asigurarilor din Romania si Republica Moldova.

PRBAR a precizat ca urmareste cu ingrijorare evolutia legislativa cu potential de a afecta negativ piata financiar nebancara a Republicii Moldova, prin amendarea Proiectului de Lege nr 407/2006, cu referire la pct.9 d.in proiect: Articolul 31 alineatul (3) lit, i): "Comisionul de achizitie sau orice alta retributie pentru intermedierea contractelor de asigurari obligatorii de raspundere civila auto, nu se achita". Vezi mai multe detalii AICI.

"Din experienta anterioara a pietei de asigurari din Romania, incepand cu toamna anului 2016, cand au fost plafonate tarifele unor categorii de autovehicule coroborat cu diminuarea drastica a comisioanelor brokerilor de asigurare, industria de asigurari din Romania a traversat o perioada de convulsii economice ce si-au pus amprenta pe intregul sector, in prezent situandu-se intr-o perioada de normalitate", a declarat Cristian BALANICA, Director Executiv, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare.

"In conditiile in care in Romania 8 din 10 clienti isi achizitionau politele de asigurare RCA prin intermediul unui Broker, trend care se pastreaza si in prezent, practic li se refuza dreptul la consultanta si in acelasi timp accesul la o piata libera conform normelor europene in vigoare, riscand la acea data ca Romania sa fi intrat in Infrigement, mai mult decat atat toate recomandarile venite dinspre EIOPA si BIPAR erau in sensul de a se evita pe cat posibil o imixtiune a Autoritatii in zona relatiilor comerciale dintre Asiguratori si Brokeri", a adaugat el.

Nu in ultimul rand, PRBAR atrage atentia ca nivelul protectiei consumatorului va fi dramatic afectat pe viitor, existand premisele ca acestia vor fi privati de consultanta necesara pe care o poate acorda doar un intermediar in asigurari. 

"Consideram ca rolul brokerului de asigurari este esential in educatia financiara a clientilor de asigurari, fapt prevazut si in Directiva Europeana 92/2016 cat si in viitoarea reglementare  a Legii privind distributia in asigurari - IDD ce va intra in vigoare la 01 octombrie 2018 pe tot teritoriul Uniunii Europene, ce va schimba radical modul de distributie a asigurarilor si va pune in centrul atentiei, asa cum ne si dorim, consumatorul", a spus Cristian BALANICA.

In final, PRBAR, recomanda C.N.P.F a Republicii Moldova o analiza fundamentata a proiectului de lege, lansarea unui studiu de impact la care sa participe toti actorii pietei de asigurari locale prin dezbateri, pentru a putea evita o situatie aproape de similaritate cu ceea ce s-a intamplat in industria de asigurari din Romania.

In Romania, brokerii de asigurari raman o sursa importanta de distributie a politelor de asigurare si de consiliere a consumatorilor. Valoarea primelor intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare pentru asigurarile generale si asigurarile de viata fost de 6,15 miliarde lei (-0,86%) in anul 2017, potrivit datelor provizorii publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. In acelasi timp, ponderea brokerilor in totalul pietei de asigurari a fost de 63,41% (-2,77 puncte procentuale).

Conform calculelor facute de XPRIMM Publications in baza cotelor de piata transmise de ASF, SAFETY Broker a ramas liderul pietei la finalul anului 2017 si a intermediat prime in valoare de circa 457 milioane lei. Acesta este urmat de MARSH Romania - 425 milioane lei, TRANSILVANIA Broker - 340 milioane lei, DESTINE Broker - 311 milioane lei si INTER Broker - 292 milioane lei.