1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Politia Locala Bucuresti a amendat 139 de soferi care au parcat ilegal

Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti continua programul privind descurajare a soferilor care aleg sa stationeze sau sa parcheze ilegal in zona centrala a Capitalei. 139 de soferi au fost sanctionati in doar 5 zile.

De la inceputul acestei saptamani, echipajele Serviciului Circulatie din cadrul D.G.P.L.C.M.B. au efectuat actiuni de control in zona centrala pentru prevenirea, dar si sanctionarea contraventionala a conducatorilor auto ce incalca reglementarile in vigoare privind oprirea sau stationarea neregulamentara, fapte prevazute de O.U.G. 195/2002 si de Hotararea Consiliului General privind strategia de parcare la nivelul municipiului Bucuresti.

In doar cateva zile au fost depistati 139 de soferi care au ales ori sa ocupe benzile de circulatie ale arterelor din centrul Bucurestiului, ori sa-si parcheze masinile pe trotuare impiedicand, astfel, traficul pietonal sau chiar sa blocheze parcari intregi. Dintre acestia, mai mult de jumatate au fost persoane care au refuzat sa foloseasca parcarile municipalitatii obstructionand cu masinile lor traficul, precizeaza Politia Locala.

Toti acesti conducatori auto au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 20.155 lei, dupa ce echipajele de Circulatie au efectuat procedurile de identificare pe baza inregistrarilor foto si video.

De la inceputul acestui an, programul Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti a presupus actiuni in urma carora, doar in zona centrala a Capitalei, au fost aplicate 4.308 sanctiuni pentru oprire interzisa si au fost intocmite peste 160 de procese verbale de contraventie pentru stationare neregulamentara. Valoarea totala a amenzilor este de 717.460 lei.

Tarifele de parcare in centrul Capitalei

Reamintim ca, potrivit HCGMB nr. 322/2018, s-au instituit 3 zone de taxare la nivelul Capitalei.

Taxa e de 10 lei pe ora in zona centrala, Zona 0, compusa din 4 sub-zone:
  • zona parcajului subteran Intercontinetal , perimetrul delimitat de strazile N. Balcescu - C.A. Rosetti - D. Gerota - J. L. Calderon - T. Arghezi - Carol I;
  • zona parcajului subteran din Piata Unversitatii , perimetrul delimitat strazile N. Balcescu - I. Campineanu - Calea Victoriei - Splaiul Independentei - Halelor - I. C. Bratianu;
  • zona parcajului suprateran Cocor, perimetrul delimitat de strazile I. C. Bratianu - Sf. Vineri - Calea Mosilor - H. Botev - C. Coposu;
  • a patra zona este cea a parcajului suprateran Unirea, perimetrul delimitat de strazile C. Coposu - M. Basarab - Mircea Voda - Unirii - Bratianu.
Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe ora pe masura ce ne indepartam de centru. Rezidentilor li se aplica tarife preferentiale.

Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 0 si perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de strazile:

Piata Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - str. Polona - str. Mihai Eminescu - str. Traian - str. Nerva Traian - bd. Gh. Sincai - str. Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - str. Izvor - str. B. P. Hasdeu - str. Vasile Parvan - str. Berzei - str. Buzesti - Piata Victoriei

In zona 1 se aplica tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe ora:

- 5 lei/ora - tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00.00-24.00; dupa intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplica masura suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare ora de depasire.
- 2,5 lei/ora - tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/ora .
In ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive - locuri de parcare rezervate pe baza de contract tariful este de 5 lei/ora x 24 ore x 30 zile.

Riveranii beneficiaza de un tarif preferential lunar de 100 lei.

Zona 2 - cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 1 si limita administrativa a orasului. Tarife utilizabile in zona in zona 2:

- 2,5 lei/ora - tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc deparcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);
- 1,5 lei/ora - tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/ora (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

Tariful preferential pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive - locuri de parcarerezervate pe baza de contract este de 2,5 lei/ora/24 ore/zi, iar penru riverani - de 80 lei/luna.

Ca si in cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.