1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

TOPUL asiguratorilor in S1 2019. Afla ce schimbari au fost in clasament!

Piata asigurarilor din Romania a insumat peste 5,43 miliarde de lei in primele sase luni din 2019, in crestere cu 7,8%. Asigurarile generale au avansat cu 8,7%, iar cele de viata au urcat cu 4,6%. Afla topul celor mai mari companii!

Conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 - CASCO (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 RCA + CMR (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului) reprezinta aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 57% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in semestrul I 2019.

O schimbare manifestata in special pe parcursul ultimilor doi ani (2017-2018) si care a continuat si pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2019 este consolidarea segmentului de asigurari de viata. Astfel, daca in perioada 2012-2014 activitatea de asigurari de viata era in scadere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, incepand cu anul 2015 si-a reluat cresterea, iar in 2017 cresterea sectorului de asigurari s-a datorat acestui segment de asigurari de viata. In semestrul I 2019 a continuat dinamica pozitiva a acestui sector, iar volumul primelor brute subscrise se mentine la cel mai ridicat nivel din ultima perioada.

Din totalul pietei:
- primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) sunt in valoare de circa 4,31 miliarde lei, in crestere cu 8,7% fata de semestrul I 2018;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de aproximativ 1,12 miliarde lei, in crestere cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In semestrul I 2019, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 28 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2019.

In ceea ce priveste schimbarile din clasament, comparativ cu primul trimestru din 2019, OMNIASIG VIG a urcat o pozitie, pana pe locul trei, cu o cota de piata de 11,7% din subscrierile de asigurari generale si de viata, dupa CITY Insurance si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.

EUROINS Romania a coborat o pozitie, pe locul patru, fiind urmata de GROUPAMA Asigurari, NN Asigurari de Viata si GENERALI Romania.

ASIROM VIG a urcat o treapta, pana pe locul 8, iar BCR Asigurari de Viata a coborat pe 9. Top 10 este completat de UNIQA Asigurari.



Asigurari generale


Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in semestrul I 2019, a fost de 4.313.973.719 lei. Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 4.136.322.344 lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.

Si in acest clasament OMNIASIG VIG a urcat un loc fata de T1 2019, pana pe pozitia a 2-a, cu o cota de piata de 21,65%, dupa ce CITY Insurance a ramas liderul pietei. Astfel, EUROINS a ajuns pe locul trei, urmat de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari si GROUPAMA Asigurari.

Urmatoarele 5 pozitii au ramas neschimbate: GENERALI, ASIROM, UNIQA, PAID Romania si Gothaer.



Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR), A3 Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO), A8 Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3-A7).



Asigurari de viata


Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o crestere cu 4,6% in semestrul I 2019 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. De asemenea, s-a mentinut si in primul semestru al anului 2019 un grad mare de concentrare, astfel ca primele 2 societati din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata detin o cota de piata cumulata in valoare de 54%. De asemenea, 10 societati au detinut o pondere de peste 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 1,09 miliarde lei.

In acest clasament singura modificare fata de T1 2019 este cea de pe ultima pozitie. Astfel, ERGO Asigurari de Viata a intrat in Top 10, in timp ce GROUPAMA a iesit din acest top. In rest, clasamentul este neschimbat: NN Asigurari de Viata, BCR NN Asigurari de Viata VIG, BRD NN Asigurari de Viata, ALLIANZ-TIRIAC, GENERALI, ASIROM VIG, SIGNAL IDUNA, UNIQA NN Asigurari de Viata si GRAWE.



Nota:Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Conform datelor furnizate 1asig.ro, METROPOLITAN Life a inregistrat, in primul semestru al anului 2019, prime brute subscrise in valoare de 172,89 milioane de lei, in crestere cu 19,51% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si respectiv C3 Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii si care impreuna cumuleaza 93% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.



Raportul este realizat pe baza raportarilor transmise de societatile de asigurare, extrase pana la data de 26 august 2019, datele utilizate fiind date preliminare neauditate ce ar mai putea suferi modificari.

La 30 iunie 2019 activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata de brokeraj a avansat cu 11,3% in S1 2019. TOPUL jucatorilor!