1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Ioan MATEI, BAAR: Un Brexit fara acord va avea impact mai puternic asupra victimelor accidentelor de circulatie decat a soferilor


Ne despart aproximativ patru luni si jumatate de 29 martie 2019, data la care Marea Britanie ar trebui sa iasa oficial din Uniunea Europeana, si, in aceasta perioada, intreaga lume asteapta, cu sufletul la gura, sa vada rezultatul negocierilor intre cele doua parti. Inclusiv Romania. Iar intrebarea "Va fi un Brexit cu sau fara acord?" are implicatii si pentru tara noastra. Mai ales daca ne gandim ca, din primavara anului 2019, Brexit ar putea avea efecte semnificative inclusiv asupra soferilor si victimelor accidentelor rutiere.

Acesta a fost doar unul dintre subiectele abordate in cadrul celei mai recente editii a emisiunii "Ora de Risc", care i-a adus alaturi pe Ioan MATEI - Director, Directia Juridica, BAAR (Biroul Asiguratorilor Auto din Romania) -, Andreea RADU - Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM -, si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii. Desi, pentru moment, aceste discutii au doar o baza teoretica, iar asta intrucat Marea Britanie si Uniunea Europeana nu au ajuns inca la un numitor comun -, subiectul este unul care e abordat, in momentul de fata, in toate statele membre UE. De ce?

"Deocamdata, noi abordam teoretic aceasta problema, pentru ca nu stim care va fi situatia in momentul in care Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. In masura in care se va incheia un acord cu UE, acest acord va viza, printre altele, si domeniul asigurarii de raspundere civila. Daca va exista un acord intre Marea Britanie si UE, in sensul mentinerii tuturor acordurilor care exista la ora actuala, am putea sa spunem ca nu va exista niciun fel de efect si nicio consecinta nici pentru soferi, nici pentru victimele accidentelor de circulatie. In masura in care nu va exista un acord, lucrurile ar trebui analizate dintr-o alta perspectiva. Pe de o parte, in privinta implicatiilor pe care aceasta iesire le va avea asupra calitatii biroului din Marea Britanie de membru in sistemul international Carte Verde. Pe de alta parte, in ceea ce priveste prevederile directivelor europene care sunt transpuse in legislatiile statelor membre, implicit in legislatia Regatului Unit al Marii Britanii", a explicat Ioan MATEI - Director, Directia Juridica, BAAR.

Daca Marea Britanie si Uniunea Europeana ajung la un acord, nu vor fi schimbari importante, cel putin la nivel de protectie a soferilor si a victimelor accidentelor rutiere. "Impactul mai mare va fi in privinta victimelor accidentelor de circulatie, decat in privinta soferilor. In privinta soferilor, singurele diferente ar putea consta in faptul ca, daca va exista un Brexit fara acord, atunci este foarte posibil ca Marea Britanie sa nu mai ramana semnatara a acordului multilateral - un acord care a fost semnat de toate birourile din Spatiul Economic European (SEE), pentru a transpune prima directiva a UE, din 1972, care elimina controlul documentelor de asigurare la frontiera. In situatia in care biroul din Regatul Unit va ramane semnatar al acestui acord multilateral, nu vor exista implicatii pentru soferi. Ei vor putea circula ca si inainte, iar, la intrarea in Marea Britanie, nu li se va solicita prezentarea documentului de asigurare. Daca biroul din Regatul Unit nu va mai ramane membru al acestui acord multilateral, lucrurile se vor schimba si in ceea ce priveste verificarea documentelor de asigurare", a precizat reprezentantul BAAR.

Daca, insa, cele doua tabere nu vor ajunge la un numitor comun si primavara anului viitor va aduce un Brexit fara acord, lucrurile se schimba complet. "In primul rand, ar trebui sa avem in vedere ca, in cadrul sistemului Carte Verde si in cadrul raporturilor care exista intre birourile nationale si intre statele membre pe linia asigurarii de raspundere civila, esential e autovehiculul, nu rezidenta sau cetatenia soferului. Daca se produce un accident cu un vehicul care este inmatriculat in Marea Britanie, iar accidentul are loc in Franta, de exemplu, sau intr-un alt stat membru UE, atunci, in masura in care raporturile Regatului Unit cu UE raman cele de la ora actuala, victimele accidentului de circulatie au doua posibilitati: sa se adreseze biroului national din Franta, ca tara in care s-a produs accidentul, iar biroul de acolo, in raport cu cel din Marea Britanie, sa-i solutioneze dosarul de dauna; daca victima e dintr-un alt stat membru UE, Germania, de exemplu, iar lucrurile se petrec ca la ora actuala, acest cetatean german se poate intoarce in Germania si sa solutioneze solutionarea cazului de dauna prin intermediul institutiilor din Germania", a punctat Ioan MATEI - Director, Directia Juridica, BAAR (Biroul Asiguratorilor Auto din Romania).

Un Brexit fara acord, care va avea implicatii asupra mai multor domenii. Inclusiv in ceea ce priveste solutionarea unui dosar de dauna pentru un accident rutier. "In masura in care aceste acorduri nu vor mai exista, atunci cetateanul german nu va putea solutiona cazul de dauna in Germania. El va putea sa solutioneze in Franta, prin intermediul biroului national din Franta, sau in raport direct cu compania de asigurari din Marea Britanie, dar nu va putea beneficia de prevederile directivei europene care-i permit sa se adreseze institutiilor din tara lui pentru solutionarea dosarului de dauna", a subliniat Ioan MATEI.

Cum se vad lucrurile, in momentul de fata, din Marea Britanie? "Din informatiile pe care le avem noi, la ora actuala, de la biroul din Marea Britanie, am constatat intentia si dorinta acestui birou de a ramane semnatar al acordului multilateral. De asemenea, biroul din Marea Britanie arata ca a intentionat sa mentina acoperirea pe tot Spatiul Economic European, in baza unei prime unice, fara sa se emita documente separate de asigurare Carte Verde", a mai precizat, la "Ora de Risc", Ioan MATEI.